Az Implantcenter Fogászati és Szájsebészeti Klinika Budapest után Londonban és Genfben, illetve Bernben is megnyitotta partner klinikáit.

Best of Budapest díj - Implantcenter professzionális fogászat és szájsebészet
Telefon:

E-mail:
Cím:
+36 1 422 0808
Sürgős esetben hívhat minket mindennap éjfélig

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.    Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

1024 Budapest, Margit krt. 67.
Implantcenter Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Műfogsor, Protézis

A műfogsor, azaz a kivehető fogpótlás használata akkor ajánlott, ha nagymértékben kiterjedt a foghiány. Illetve, ha a fogak elhelyezkedése vagy az állcsont minősége (sorvadtsága) nem teszi lehetővé, hogy a foghiányt koronákkal vagy hidakkal pótolni lehessen.

Milyen problémákat okozhat, ha hiányos a fogsora?mufogsor-protezis-01

 • a csökkent rágóképesség miatt emésztési zavarok léphetnek fel
 • nehezebb lehet a hangképzés a szájüreg megváltozott alakja és formája miatt
 • az arcon a ráncok elmélyülhetnek, hiszen az arcizmok elvesztik támaszukat
 • rosszabbodhat a közérzet, gátlások alakulhatnak ki

Milyen előnyökre tehet szert, ha pótoltatja foghiányát?

 • a fő előnye egy megfelelően funkcionáló, ép és teljes fogsor
 • esztétikus megjelenés, tökéletes mosoly, amivel jobban és magabiztosabban érezheti magát
 • fiatalabbnak tűnhet általa és közérzete is javulhat
 • megfelelően tud majd rágni, ezzel is elkerülve az esetleges emésztési problémákat
 • a beszéde, az artikulációja javulhat a szájüreg és a fogak megfelelő formája miatt
 • az arcon található ráncai csökkenhetnek, enyhülhetnek az érintett területeken
 • a mai fogsorok természetes hatásúak, ezáltal jobban illeszkednek, kényelmesek, így úgy érezheti, mintha a saját fogai lennének
 

JÖJJÖN EL HOZZÁNK

Előzze vagy szüntesse meg a foghiány okozta problémákat és mosolyogjon önfeledten:

Üzenetet küldökIngyenes visszahívást kérek
 

A kivehető fogpótlásoknak számos típusa létezik. Azonban, hogy teljes képet kaphassunk arról, hogy az Ön számára melyik a legmegfelelőbb figyelembe kell venni néhány tényezőt:

 • Mióta hiányos a fogsora?
 • Hány fog hiányzik a fogsorából?
 • Volt vagy van bármilyen fogpótlása?
 • Milyen szájüregének állapota?

Fogorvosaink a feltett kérdésekre kapott válaszok alapján ajánlják a legmegfelelőbb fogpótlási módszert.

 

Teljes lemezes kivehető műfogsor

Részleges kivehető fogsor

Implantátumokkal stabilizált kivehető fogpótlás

mufogsor-protezis-02

Teljes lemezes kivehető műfogsor

A teljes lemezes fogsor olyan kivehető protézis, amelyet teljes foghiány esetében javasolunk. A protézis nem csak a fogak, hanem az íny pótlására is szolgál.

 

Részei:

mufogsor-protezis-03

 • Alaplemez: A műfogsor alaplemeze a nyálkahártya-csont alapzaton fekszik. A stabilitását az arc izmai, a nyálkahártya-csontalapzat felszíne, a vákuumhatás, a rágónyomás és a gravitáció biztosítja. Ez az alap közvetíti a rágóerőt a csontra.
 • Műíny: Az alaplemezt a műíny követi, amely segít helyreállítani a szájüreg és az arc esztétikáját.
 • Műfogak: A műínyre épülnek a műfogak, melyek az előbb említett esztétikai funkció mellett a páciens rágóképességét is helyreállítják.

Anyaga:

A teljes lemezes kivehető műfogsor speciális műanyagból készül, de ezt fém részekkel is lehet kombinálni. Mivel a speciális műanyag könnyen kiszáradhat, ezért mindig nedvesen kell tartani, nehogy a fogsor eredeti formája deformálódjon.

Részleges kivehető műfogsor

Ezt a fajta műfogsort akkor javasoljuk, ha nem teljes a foghiány, viszont a meglévő fogak száma már nem elegendő a fix pótlások készítéséhez. A részleges lemezes protézis a természetes fogakhoz képest nagyobb helyet foglal el, mivel a fogak mellett az elsorvadt csontot, illetve a szájpadlást is pótolja.

Részei:

 

 • Alaplemez: A fogsor nyálkahártya-csont alapzatával érintkezik. Alapanyagát tekintve lehet fémből, műanyagból vagy ezek kombinációjából.

  mufogsor-protezis-04

 • Műíny: Az íny színéhez hasonló rózsaszínű anyagból készül, feladata, hogy a műfogakat az alaplemezhez rögzítse.
 • Műfog: Fő funkciója, a rágás biztosítása mellett esztétikai funkciót is képvisel, illetve elősegíti a hangképzést is.
 • Rögzítéseszközei: A fogsor rögzítésére klinikánkon különböző kapcsokat, előre gyártott rögzítőeszközöket, billenésgátlókat, vagy rágófelszíni támasztékokat alkalmazunk.

 

Rejtett elhorgonyzású fémvázas fogsorok

 

Klinikánkon lehetőség van ún. rejtett elhorgonyzású fémvázas fogsorok készítésére is. A részleges kivehető fogsorral szemben ennél az altípusnál nem látható a fémkapocs a fogak külső felületén, továbbá stabilabb, hosszabb távú megoldást biztosít.

 

Ezt a típust csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha elegendő a maradék frontfogak száma, míg a hátulsó területen már hiányoznak a fogak. A kivehető rész a beragasztott hídhoz rögzül, így a zár rész kopása esetén könnyebben cserélhető. A rejtett elhorgonyzásnak különböző fajtái vannak, mint a csúsztatós, merevítőrudas (stéges) és horgonyos.

Implantátumokkal stabilizált kivehető fogpótlások
Overdenture fogsor vagy Stéges protézisekmufogsor-protezis-05

 

Ha a páciens teljes fogazata hiányzik, akkor fogorvosaink ezt a fajta műfogsort ajánlják leginkább. Legtöbb esetben az alsó fogsor pótlására alkalmazzuk. A műfogsor megoldások közül ez nyújtja a legnagyobb stabilitást, mert állcsontba helyezett implantátumokra, speciális patentekkel rögzül.

Részei:

 • Fogászati implantátumok: általában 4-6 darab implantátumot helyezünk be az állcsontba
 • Speciális sín és patentek
 • Műfogak

Ezzel a módszerrel egy fixen helyben maradó fogsor készíthető, melyet a páciens is el tud távolítani, illetve vissza tud helyezni.

A különbség abban van a teljes lemezes kivehető fogsor és az implantátumokkal stabilizált kivehető fogsor közt, hogy míg a teljes lemezes fogsor kizárólag a szájüreg anatómiai viszonyai és a vákuumhatás miatt rögzül, addig az overdenture fogsor speciális patentekkel. Az utóbbi időben egyre többször alkalmazzuk ezt a módszert, főként az alsó állcsonton, ahol a teljes lemezes kivehető fogsor stabilitása a legtöbb nehézséget okozza.

Készítésének számos feltétele van, ugyanis nem minden állcsont alkalmas implantátum befogadására

 

Az implantátumokkal stabilizált műfogsor elkészítésének folyamata kis mértékben eltér a többi protézis készítésétől. Először is a protézis alapjaként fogászati implantátumok beültetésére van szükség az állcsontba. A behelyezést követő 4-6 hónapos gyógyulási idő után kerülnek az implantátumokra a speciális felépítmények. A felépítményekre az elkészült fogsor patentszerűen illeszkedik.


A kivehető műfogsorok készítésének általános folyamata

 

mufogsor-protezis-061. Teljes körű fogászati konzultáció és vizsgálat

Elsőként konzultációra kerül sor, ahol fogorvosunk és szájsebészünk teljes körűen megvizsgálja páciensünk fogait, röntgen/CT felvételt készít, majd mindezek alapján egy kezelési tervet javasol. Amennyiben páciensünkkel egyeztette és véglegesítette a tervet, megkezdődik maga a kezelés.


2. Lenyomatvétel

Elsődlegesen fogorvosunk egy speciális anyaggal lenyomatot vesz a páciens szájüregéről, szájpadlásáról, és együtt a pácienssel, kiválasztják a számára legmegfelelőbb fogszínt is. A lenyomatot a házon belüli fogtechnikai laboratóriumba továbbítjuk, ahol a fogtechnikusaink a legmodernebb felszerelések segítségével, és magas minőségű alapanyagok felhasználásával néhány nap alatt elkészítik a műfogsort.


3. A műfogsor felhelyezését megelőző igazítások

Amint a fogtechnika elkészült az egyedi műfogsorral, a pácienst visszahívjuk egy próbára. A próba során leteszteli fogorvosunk, hogy a tervezett protézis pontosan illeszkedik-e mufogsor-protezis-07szájüregébe, kényelmes-e, megfelelő tapadást biztosít-e, illetve optikailag is a kívánt, tökéletes mosolyt nyújtja-e. Célunk, hogy páciensünk számára a legmegfelelőbb kivehető műfogsort készítsük el.

4. Átadás

Ha az esetlegesen szükséges igazítások is megtörténtek, fogorvosunk a megfelelő módon és eszközökkel rögzíti páciensünknek a kivehető fogpótlást. A kezelést követően páciensünk élvezheti tökéletesen esztétikus és kényelmes fogsorát.

mufogsor-protezis-08

Mire figyeljen a műfogsor rögzítését követően?

 • Először is mindenképpen hozzá kell szokni a protézis viseléséhez, annak be- és kihelyezéséhez.
 • Eleinte érdemes inkább puhább ételeket fogyasztani, illetve odafigyelni, hogy mindkét oldalon rágjon, egyenletesen terhelje állkapcsát.
 • Kerülje a forró, illetve a fogakba ragadó ételek, cukorkák fogyasztását.
 • A behelyezést követő néhány napban fokozott nyáltermelődésre számíthat.

Amennyiben fogsora nyomást gyakorol ínyére, mely ezáltal érzékenyebbé válik, vagy a protézis elmozdulna, keresse fel klinikánkat minél hamarabb.


Hogyan tisztítsa műfogsorát?

 • A rendszeres fogápoláshoz hasonlóan a műfogsorok tisztán tartására is elegendő időt kell szánni, hogy azok hosszú távon biztosítsák a teljesebb és komfortosabb életet.
 • Vegye ki szájából a protézist, majd folyóvíz alatt öblítse le.
 • Ezt követően keményebb sörtéjű fogkefével tisztítsa meg alaposan, hogy a bemélyedésekben se maradjon ételmaradék. Lehetőség szerint minden étkezés után végezze el a tisztítási folyamatot.
 • Fontos, hogy ne feledkezzen meg szája és ínye tisztántartásáról, ápolásáról sem.
 • Heti 1-2 alkalommal ajánlott használni tisztítófolyadékot vagy tablettát is. Ezáltal könnyebben és hatásosabban szabadulhat meg a lepedékektől, elszíneződéstől, illetve gyulladást okozó baktériumoktól is. Tisztítófolyadék vagy tabletta használata után és még a behelyezés előtt azonban mindenképpen öblítse le a műfogsort.

JÖJJÖN EL HOZZÁNK

Előzze vagy szüntesse meg a foghiány okozta problémákat és mosolyogjon önfeledten:

Üzenetet küldökVisszahívást kérek
 

Galéria

implantcenter-fogaszat-fogaszat-2.jpg
implantcenter-fogaszat-fogtechnika-1.jpg
implantcenter-fogaszat-13.jpg
implantcenter-fogaszat-fogaszat-3.jpg

Média

Implantátumokkal a tökéletes mosolyért - Implantcenter Fogászati és Szájsebészeti Klinika
Fogak romlása a terhesség alatt - Implantcenter Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Jó tudni

A rossz fogak csupán 1-2%-a öröklött. A gyermekkori fogak elvesztésének leggyakoribb oka a szuvasodás, amivel szinte mindenki szembesül élete során, s ami elsősorban a gyermekeket érintő probléma.

Bővebben a gyermekfogászatról

A webhelyünkön cookie-kat használunk a magasabb felhasználói élmény érdekében. További információt itt találhat: link.

EU Cookie Directive Module Information