Az Implantcenter Fogászati és Szájsebészeti Klinika Budapest után Londonban és Genfben, illetve Bernben is megnyitotta partner klinikáit.

Best of Budapest díj - Implantcenter professzionális fogászat és szájsebészet
Telefon:

E-mail:
Cím:
+36 1 422 0808
Sürgős esetben hívhat minket mindennap éjfélig

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.    Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

1024 Budapest, Margit krt. 67.
Implantcenter Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Fogas kérdések

Az első lépés az egészséges fogak és íny felé vezető úton – az alapos fogmosás. A megfelelően hatékony fogmosásnak minimum két percig kell tartania. Akár hagyományos, akár elektromos fogkefét használ, legalább harminc másodpercig mossa fogsorának minden részét. Természetesen fogat mosni sokféleképpen lehet. A legmegfelelőbb mégis az lenne, ha ötleteket, javaslatokat kérne fogorvosától.

Milyen a jó fogkefe? Legyen az hagyományos vagy elektromos.

A jó fogkefe közepes szálerősségű, kisfejű és rugalmas nyelű. Az a jó, ha hajlik a fogkefe feje, mivel így elkerülhetőek a helytelen fogmosási technikából származó fognyaki kopások és az íny sérülése. A fognyaki kopásokat a vízszintes irányba mozgatott fogkefe hozhatja létre. A kopások nem csak esztétikai problémát okoznak: az elkopott fogak érzékenyek lehetnek hidegre, melegre, savanyú és édes ízekre egyaránt. Érdemes a fogorvosával vagy dentálhigiénikusával megbeszélni, hogy Önnek melyik típusú fogkefe a leginkább megfelelő.

Hagyományos fogkefével

A külső fogfelszín mosásához tartsa a fogkefét 45 fokos szögben az ínyszélhez képest. Mossa a fogait és ínyét rövid, gyengéd mozdulatokat végezve, majd hasonló mozdulatokkal mossa meg a rágófelszínt, valamint a fogak belső felületét. Ne felejtse ki az ínyszél vonalát, és győződjön meg, hogy a fogak hátsó felét is eléri. Mossa meg a nyelvét is - segít frissen tartani a leheletét!

Elektromos fogkefével

Elektromos fogkefékkel nagyobb hatékonyság érhető el, mint a hagyományos, kézi fogkefékkel. Vezesse fogkeféjét lassan, egyik fogról a másikra, kövesse az ínyszél görbületét és a fogak körvonalát. Ne felejtsen ki egyetlen területet sem, a fogak belső- és rágófelületét, valamint hátsó oldalát sem! Kövesse fogkeféjével az ínyszél vonalát. Ne nyomja rá túlságosan a fejét, hagyja, hogy a fogkefe dolgozzon Ön helyett!

Fogselyem

Ön minden fogmosás alkalmával eltávolítja a fogai felületén folyamatosan képződő lepedéket. Ha viszont hagyja felhalmozódni, fogkővé keményedhet, amit már csak a fogorvos képes eltávolítani. Rendkívül fontos, hogy a fogközöket is napi rendszerességgel megtisztítsuk, mivel ez a terület felelős az ínybetegségekért és a rossz leheletért, valamint szerepet játszhat a fogszuvasodás kialakulásában is. Segítségével olyan helyeket is megtisztíthat, ahová a fogkefe nem jut el. A fogselyem napi használata a fogközök tisztításának legáltalánosabb módja.

A fogselyem helyes használata:

 • Tépjen le körülbelül 50 centiméter fogselymet, és tekerje lazán a két középső ujjára (az egyikre hosszabbat, mint a másikra), úgy, hogy körülbelül öt centiméter fogselyem maradjon szabadon.
 • Hüvelyk- és mutatóujjaival tartsa feszesen a selymet, míg végigcsúsztatja a fogai között, közben vigyázzon a fogínyre!
 • Tekerje a fogselymet C-alakban fogai köré, és gyengéden mozgassa fel-le, egészen az ínyszél alá hatolva! Szükség esetén tépjen új szálat.
A fogselyem helyes használata - Implantcenter

1. Tépjen le 50 cm fogselymet

Hogyan használjuk helyesen a fogselymet?

2. Tartsa feszesen a fogselymet

A fogszuvasodásról

A fogszuvasodás legfőbb okozója a lepedék. A fogmosás és fogselyem-használat célja, hogy eltávolítsuk a baktériumokból álló, folyamatosan újraképződő vékony, színtelen, ragadós filmréteget, a lepedéket. A lepedékben élő baktériumok lebontják az ételben lévő cukrokat, így savak képződnek, melyek megtámadják a fogzománcot, megnyitva az utat a fogszuvasodáshoz. A szuvas fogban lyuk marad, miután az elhalt fogszövetet eltávolították. A fogon sokfelé kialakulhat szuvasodás. A rágófelületen úgy alakul ki szuvasodás, ha a lepedék megreked a barázdákban. Ez gyerekek esetén a leggyakoribb, mivel fogmosáskor ők gyakran kihagyják ezeket a területeket.

Mivel a fogak közötti réseket nehéz elérni, így ott gyakran marad lepedék. Ezekhez a területekhez csak fogselyemmel lehet eljutni, így rendszeres fogtisztítás nélkül könnyen kialakulhat a fogszuvasodás.

A foggyökér felületén ínyproblémák vagy fogvesztés esetén alakul ki szuvasodás. Idősebb korban az íny elkezd visszahúzódni, így gyakrabban alakul ki a foggyökér szuvasodása is.

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

Napjában kétszer – lehetőleg reggel és lefekvés előtt – mosson alaposan fogat. Minden nap tisztítsa ki fogselyemmel a fogközeit, hogy onnan is eltávolítsa a lepedéket, ahová a fogkefe nem ér el.

Ha teheti, inkább kerülje a cukros ételek és italok gyakori fogyasztását.

Járjon rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra - félévente legalább egyszer egy tisztítás és vizsgálat erejéig.

Fontos, hogy három havonta cserélje ki fogkeféjét, vagy még előbb, ha elhasználódik, kutatások szerint ugyanis egy új fogkefe hatékonyabban távolítja el a lepedéket, mint egy három hónapnál öregebb.

Megelőzés

A lepedék, amennyiben nem távolítják el rendszeresen a fogak felületéről valamint az ínyszél alól, irritálhatja az ínyt és megbetegítheti azt. A rendszeres fogtisztítás segít megelőzni az íny megbetegedését.

Abban az esetben, ha hagyjuk a lepedéket felhalmozódni, a baktériumok toxinokat termelnek, melyek irritálhatják az ínyt és károsíthatják a fogakat. Az íny megbetegedésének első fázisa a fogínygyulladás, mely az íny megduzzadásával, érzékenyebbé válásával jár, valamint vérzik, ha fogat mosunk.

Jó tudni, hogy

Az ínybetegségek bárkit érinthetnek, még a gyerekeket is. Leggyakrabban azonban a felnőtteket veszélyeztetik.

A dohányzás, valamint bizonyos klinikai körülmények növelik az ínybetegségek kockázatát. Emiatt is fontos, hogy tájékoztassa fogorvosát az általános egészségi állapotáról.

Szerencsére a mindennapos, gondos fogápolás, valamint a fogorvos rendszeres látogatása segít megelőzni az ínygyulladást, még mielőtt az kialakulhatna. A lepedék rendszeres eltávolítása elegendő az ínygyulladás megelőzésére és legtöbbször gyógyítására is. Az ínygyulladás nem állandó állapot. Visszafordítható, amíg a fogakat ágyazó csontszövetet nem éri tartós károsodás.

Viszont ha nem kezelik, az ínygyulladás súlyosabb betegségekhez, így akár foggyökérhártya-gyulladáshoz is vezethet, ami károsítja a fogakat tápláló ínyt és csontot. Ha már egyszer kialakult, nem lehet megfordítani: az állapot további romlása csak szakszerű kezelés és bonyolultabb, napi rendszerességű szájápolás révén kerülhető el. Kezdetben nem jár látható tünetekkel, így fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat a korai diagnózishoz. Leggyakoribb tünetei a vörös, duzzadt íny. Ez gyakran társul a fog túlérzékenységével, a fogak közötti nyomás érzésével, illetve fogmosás és fogselyem-használat során fellépő vérzéssel. Előrehaladottabb stádiumban az íny visszahúzódik, a foggyökér szuvasodik, genny jelenik meg a fogak és az íny között, a fogak meglazulnak, majd ki is hullanak.

Szájápolás

Meghökkentő statisztika látott napvilágra, miszerint Magyarországon évente átlagosan egy fogkefe valamint két tubus fogkrém fogy el fejenként. A hír minket is annyira meglepett, hogy úgy döntöttünk, egy rövid kis útmutatót írunk az alapvető száj- és fogápolásról.

fogas kérdések ,implantcenter, fogászat, szájsebészet, budapest

Fogainkra egész életünk során szükség van és sajnos csak jó esetben használjuk végig a sajátunkat. Éppen ezért fontos, hogy már az első fog megjelenésekor tisztítsuk, ápoljuk őket. Két - három éves kor körül pedig már érdemes elvinni a gyermeket fogorvoshoz, hogy életében először találkozzon a rendelővel, a légkörrel, szokja a környezetet és később ne féljen a vizsgálattól.

Az, hogy miért rossz valakinek a foga, sok mindentől függhet:

 • fejlődési rendellenességek a fogfejlődésben is előfordulhatnak
 • az anya terhessége alatt szedett gyógyszerek, fertőzések hatása
 • öröklődési tényezők
 • csecsemőkori túlzott cukorfogyasztás miatt.

Szájhigiéniánk érdekében az első és legfontosabb, hogy rendszeresen mossunk fogat, használjunk fogselymet és járjunk legalább évente egyszer fogászati szűrővizsgálatra.

A vizsgálaton és az alapvető szájhigiéniás kezelésen a következők történnek:

 • a fogszakorvos vagy az asszisztens megtisztítja a fogunkat, eltávolítja a kemény, lerakódott fogkövet
 • lesimítja és kipolírozza a fogfelszíneket
 • legtöbbször röntgenfelvételt készít a fogak állapotának felméréséhez és a további, esetleges kezelések pontos diagnózisához
 • ha kezelésre kerül a sor: a szuvas fogakat kitakarítja és töméssel, betéttel vagy különböző koronákkal láthatja el
 • a gyulladt, illetve elhalt fogakat gyökérkezeli
 • a menthetetlen fogakat eltávolítja
 • a hiányzó fogat fogbeültetéssel, híddal vagy kivehető fogpótlással pótolja

Bizonyos fogászati és szájsebészeti beavatkozások során antibiotikum szedése is szükséges.

Mit kell tenni, ha letörik a fog?

A lehető leggyorsabban fogorvoshoz kell fordulni, és a letört fogat is vinni kell. A kiesett fogat fiziológiai sóoldatban vagy esetleg tejben vigyük magunkkal.

Miért szükséges a fogkő eltávolítása?

 • Mert kitűnő táptalajt biztosítanak azoknak a baktériumoknak, amelyek a fogínyvérzés és a fogágy-betegségek kialakulását okozhatják
 • Megelőzhetjük a fogak kilazulását, idő előtti elvesztését
 • Elkerülhetjük a kellemetlen szájszagot valamint a fogak elszíneződését

Miért színeződnek el a fogak?

A fogak többféle okból is elszíneződhetnek. Leggyakrabban a fogfelszínekre felrakódott lepedék, fogkő, dohányzás, táplálék és ital festékanyagai (pl.: kávé, tea, cola és vörösbor) okozzák a színváltozást. Egyes gyógyszerek szedése, különféle fogsérülések is okozhatják elszíneződést.

Felelős lehet a gyermekkorban bevitt magas fluorid tartalom, mely barnás elszíneződést okoz.

Idővel a gyökérkezelt fogak is elszürkülhetnek.

A fog az évek során veszít zománcából, melynek hatására egyre inkább áttűnik az alatta levő sötétebb fogszövet, a dentin.

Hogyan őrizheti meg fogai fehérségét?

 • Mosson fogat rendszeresen, legalább napi kétszer, legalább alkalmanként 3 percig
 • Cserélje fogkeféjét legalább 3 havonta
 • Szedesse le a fogköveit és políroztassa fogait legalább félévente
 • Kerülje a színes ételek fogyasztását és a dohányzást
 • Végeztessen fogfehérítést

Hogyan hat a fogfehérítő anyag?

A fogfehérítő anyag bejut a zománcrétegek közé, és feloldja az elszíneződést okozó pigment anyagokat. Tartalmaz olyan összetevőket is, amelyek a feloldott pigment anyagok helyén a zománc struktúra visszaalakulását elősegítik. Fluor tartalmának köszönhetően a fogzománc erősebb, ellenállóbb lesz a behatásokkal szemben.

A fogfehérítés károsítja a fogzománcot?

A modern fogorvosi fogfehérítő anyagok a kezelési utasítások betartásával teljesen ártalmatlanok a fogzománcra. Megfelelő alkalmazás esetén a fogakból csak az elszíneződést okozó pigment anyagokat távolítják el. A korszerű fogfehérítő anyagok már fluoridot is tartalmaznak, amely a fogfehérítés során beépül a fog anyagába, így a zománc erősebb, ellenállóbb lesz a behatásokkal szemben.

Mitől érzékeny a fogam?

A fogérzékenységet több dolog is okozhatja. Okozhatja például a fogszuvasodás, de lehet a fognyakról visszahúzódott íny miatt szabadon maradt fognyak reakciója is a kiváltó ok. Még nem gyökérkezelt, de elhalt fog is okozhatja az érzékenységet. Fontos, hogy mindenképp kerüljön ellátásra.

Mitől rossz a leheletem?

A rossz leheletnek számos oka is lehet pl. fogínygyulladás, régi vagy helytelen tömések, koronák vagy protézisek. Az ok konkrét megállapításához fogorvosi vizsgálat szükséges.

Fájdalmasak a fogászati és szájsebészeti beavatkozások?

Az eddigi gyerekkori negatív emlékek ellenére a fogászati kezelések fájdalmatlanul elvégezhetőek. Megfelelő minőségű és mennyiségű érzéstelenítőszer adagolásával a páciensek nem érezhetnek semmilyen fájdalmat. Bizonyos fogászati és szájsebészeti beavatkozások altatásban is végezhetőek.

Galéria

implantcenter-fogaszat-fogtechnika-4.jpg
implantcenter-fogaszat-11.jpg
muto4.jpg
implantcenter-fogaszat-fogaszat-3.jpg

Média

Fogak romlása a terhesség alatt - Implantcenter Fogászati és Szájsebészeti Klinika
Baj van a szájhigiéniával? - Implantcenter Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Jó tudni

Kiemelten fontos a kismamák rendszeres fogászati szűrése és a helyes szájhigiénia betartása a fog-és fogínyproblémák elkerülése érdekében.

Bővebben a terhességi fogászatról

A webhelyünkön cookie-kat használunk a magasabb felhasználói élmény érdekében. További információt itt találhat: link.

EU Cookie Directive Module Information